מדמקה ועד שחמט – המשחקים תמיד ליוו את האנושות לאורך ההיסטוריה. אך לא רק בני־האדם, אלא גם החיות משחקות ומשתובבות זו עם זו בטבע. חזרנו אחורה אל המשחקים העתיקים בעולם ואל אלו שמלווים אותנו עד היום
אם חשבתם שרק אתם משחקים בתופסת, בכדור או בקלפים – כדאי לדעת שמשחקים רבים שאתם משחקים היום זהים באופיים למשחקים ששיחקו ילדים לפני אלפי שנים במצרים העתיקה ובתרבויות עתיקות נוספות.
למשחק יש חלק חשוב בשלבי ההתפתחות האנושיים הראשוניים, כמו גם באלה של בעלי החיים. האדם שיחק במשחקים עוד הרבה לפני שנודעו יתרונותיהם באופן מדעי, ואין חברה או תרבות שפסחה על המשחק. אך לפני שנספר על ההיסטוריה של המשחק האנושי, כדאי להציץ לרגע בעולם החי, ואולי הוא ילמד אותנו משהו גם על הצורך שלנו במשחק.
כיף בטבע
ידוע שיש בעלי חיים הנהנים אף הם מרגעי משחק. הצרעות, למשל, נהנות לשחק בהאיבקות עם חברותיהן. ברגע שתזרקו כדור לכלבים, הם יקפצו וירוצו אחריו בשמחה. הלוטרות יעדיפו לשחק בחלוקי אבנים בין ידיהן. החמוסים השובבים, התמנונים והקופים – כולם חובבי משחקים ידועים. עם זאת, חלק מבעלי החיים יציגו התנהגות משחקית רק כשהם לא במקומם הטבעי, אלא בכלובים או בגני החיות, כשמזונם מובטח והם חסרי דאגות. אחרים, דוגמת הדולפינים, ישחקו גם בטבע וגם באקווריומים.
אז מדוע בעלי החיים משחקים? האם זה תורם באופן כלשהו ליכולת ההישרדות שלהם? הרי הטבע ידוע כמאתגר ומסוכן, ולא סביר שהם יבזבזו זמן ואנרגיה רק על כיף.
חיי המשחק של החולדות
כדי להבין קצת את עולם המשחק של בעלי החיים, חוקרים רבים חקרו את החולדות. החולדות הן מבעלי החיים המרבים ביותר לשחק, ולאורך השנים נערכו עליהן מחקרים רבים בשל המבנה הביולוגי המזכיר את זה של בני־האדם. החוקרים מצאו כי כאשר החולדות משחקות, הן מאתגרות את גבולות היכולת שלהן וחוקרות אפשרויות חדשות. נמצא כי קליפת המוח הקדם־מצחית של חולדות שמשחקות לעיתים קרובות תהיה מפותחת יותר משל אלו שאינן מרבות לשחק. לקליפת המוח הזו יש תפקיד חשוב בביצוע החלטות וביצירת אינטראקציות חברתיות.
חוקרים אחרים מציעים הסבר נוסף למשחק אצל בעלי החיים: הם רואים זאת כצורך מולד לחקור ולהתנסות כדי להצליח יותר בעתיד במציאת מזון, או ללמוד שיעורים חשובים אחרים לחיים. מצד שני, אם אתה בעל חיים שגורלו שפר עליו ואינו נמצא במאבק הישרדותי קיומי, מאוים מטורפים או ממחסור במזון – יהיה לך מספיק זמן לשחק כרצונך רק לשם המשחק. התמנון בטבע, למשל, אינו מרבה לשחק כלל. חיי היומיום שלו הם ניסיון הישרדות אחד ארוך. באקווריום, לעומת זאת, יש לו זמן בשפע לשחק.
אך גם אם אין למשחק תרומה הישרדותית, הוא עדיין יכול להיות מתגמל: המוח מפריש דופמין, הורמון שעוזר לוויסות הרגשי ומעניק מוטיבציה. אצל צעירים הפרשת הדופמין עוצמתית יותר מאשר אצל מבוגרים, ולכן הגורים מרבים להשתובב.
יתרונות נוספים שמפיקים בעלי החיים מהמשחק הם יצירת קשרים חזקים בין חברי הקבוצה, פריקת מתח, למידת כללים ורכישת מיומנויות חברתיות.
וכמו הגורים, גם ילדים מפיקים תגמול מהמשחקים. יש למשחק יתרונות רבים, כמו פיתוח חשיבה, למידה על רגשות ועל גבולות, וכמובן – הרבה כיף! המשחקים שילדים ממציאים שונים ומורכבים יותר משל בעלי החיים, אך ההנאה היא אותה ההנאה.
ההיסטוריה של המשחקים
לאורך ההיסטוריה של התרבות האנושית חצו המשחקים גבולות, ונדדו עם סוחרים, מגלי ארצות וכובשים שונים. ולא רק הילדים נהנו מהם. המבוגרים נהנו ממשחקים בכל מקום שבו היו, בין אם היו מאתגרים או סתם משעשעים.
ידוע לנו כי הסינים, המצרים, הבבלים, היוונים והרומאים יצרו לעצמם משחקים מאבנים, סלעים, עצמות ועץ. התיאוריה הרווחת היא כי האדם שיחק עוד משחר בריאתו. לאורך הדורות המשיכו בני־האדם לפתח כל העת משחקים. בואו נתקדם עם סרגל ההיסטוריה ונלמד עליהם.
סנת
ההירוגליפים – כתב החרטומים במצרים העתיקה – מתעדים משחקי חשיבה שונים, כמו המשחק סֶנֶת, שנחשב למשחק הלוח הקדום ביותר שהתגלה עד היום, ושברים שלו נמצאו בקברים עתיקים במצרים. סנת הוא לוח משחק, שככל הנראה היה מעין משחק מרוצים, אך על אף ניסיונות רבים לפענח אותם – כללי המשחק עדיין לא ברורים לנו היום.
שש־בש
באשור מצאנו את "המשחק המלכותי של אוּר", גם הוא משחק לוח קדום, הקדום ביותר אחרי הסנת, ומתוארך לאלף השלישי לפני הספירה. "המשחק המלכותי" הוא משחק אסטרטגיה שדורש גם מעט מזל, והיו שייחסו לו משמעויות רוחניות, למשל, שהוא חוזה את עתיד השחקן ומעביר מסרים מהעולמות שמעֵבר. עם השנים הוא השתנה, ויש הסוברים שהוא התפתח לגרסה המוקדמת של לוח השש־בש – משחק לוח וקוביות המבוסס על אסטרטגיה, והרבה מזל.
מה־ג'ונג
לפני 2,500 שנים בסין הרחוקה התפתח לו משחק המה־ג'ונג, שתפס אחיזה איתנה עד ימינו. כשהוא הובא למערב ב־1920 נרשמה התרגשות רבה, והוא אומץ בחום על ידי המעמדות הגבוהים. סין ואף יפן הביאו לנו את משחק ה"גו", שעליו אמר אלוף העולם בשחמט לשעבר, עמנואל לסקר: "השחמט כנראה מוגבל לכדור הארץ, אבל אם יש חיים תבוניים על כוכבי לכת אחרים, הם בוודאי יודעים גו". משחק הגו מחוכם, החוקים פשוטים אבל האסטרטגיות מורכבות, וכך קיבלנו את אחד המשחקים השווים ביותר בכל הזמנים.
כתיבה: הודיה תעשה
מתוך גיליון טבת תשפ"ה,
להמשך הכתבה ולעוד תוכן מרתק ומסקרן לילדים הצטרפו למגזין "מדע וטבע" בלחיצה כאן