הניסיון של מטפלי בעלי החיים והידע שנצבר במשך השנים מראים שרווחתם של בעלי החיים כוללת מזון ותנאי מחיה לצד פיתוח החשיבה, אתגרים והפתעות שונות ומעניינות שהצוות מכין עבור בעלי החיים. במילים אחרות – משחקים.
תנאי המחיה הטובים ביותר עבורם כוללים לא רק עיצוב תצוגה יפה, אלא גם דאגה לתפריט תזונתי ייחודי ופיתוח חשיבה. המשחקים הללו והאתגרים השונים נקראים "העשרה". להעשרות יש תפקיד חשוב מאוד בשגרת היומיום של בעלי החיים בגן, שכן תפקידן לעודד התנהגויות שונות שבעלי החיים היו נוהגים בטבע, וכך לשמר אצלם את התכונות הייחודיות שלהם. לפעמים נראה שההעשרות הן רק משחק שמעסיק את בעלי החיים במשך זמן לא מבוטל, אך הן גם תורמות להם המון.
צוותי הטיפול במחלקות השונות מבלים שעות רבות בלמידה של ההתנהגויות הטבעיות השונות ואז בתכנון אביזרים, מתקנים ומשחקים שונים לבעלי החיים שיעודדו אותם לבצע את אותן התנהגויות. לטובת הפעילויות הם בונים מתקני עץ, מבני בוץ, קרטונים, צינורות, חבלים ועוד. העשרה יכולה להיות מתקן טיפוס ענק, חבלים קלועים או הסתרה של מזון בבורות באדמה כדי שבעלי החיים יחפרו לחפש אותו. צוותי גן החיות משקיעים זמן בתכנון ובהכנת העשרות תוך חשיבה על כל הפרטים, ולאחרונה אפילו זכתה מחלקת הקופים בגן במקום הראשון בתחרות תכנון העשרות בין־לאומית!
לפני ארבע שנים הצטרפה לגן החיות מתאמת האימון וההעשרה אלי ניומן, והיא מובילה את הפעילות בתחום בגן.
הכירו את מתאמת האימון וההעשרה של גן החיות התנ"כי, אלי ניומן
נעים להכיר! אני אלי, לפני חמש שנים עשיתי עלייה מסידני שבאוסטרליה. עבדתי קרוב ל־20 שנה עם בעלי חיים ימיים, יונקים ימיים ופינגווינים. התמחתי בלימוד התנהגות בעלי חיים ועברתי בין גני החיות באוסטרליה, שם לימדתי את הצוותים איך לעבוד ולאמן נכון וטוב יותר את בעלי החיים שלהם.
אני נהנית מאוד מהעבודה שלי, שמשלבת בין שני עולמות אהובים עליי: אנשים ובעלי חיים. בגן החיות התנ"כי אני עובדת עם כל הצוותים, אך העבודה משתנה מצוות לצוות, ממטפל למטפל, ובעיקר מבעל חיים אחד לאחר, כי כל אחד הוא שונה ומיוחד, בעל אופי אחר או אוהב לעשות דברים אחרים. כל יום אני דואגת להעניק לבעלי החיים את התנאים הטובים ביותר ואת ההעשרות והאימונים המתאימים להם ביותר.
כמו ההעשרות, כל יום פה הוא שונה ומיוחד. אני יכולה להתחיל את היום בהתבוננות על התנהגות הפילים שלנו, משם לעבור לעבוד עם צוות הטיפול של האריות ולבנות יחד פעילות העשרה, לעבור לעבוד על אימונים של יעלים, ולסיים את היום בסדנה למטפלים חדשים.
אז איך בונים העשרות (ומשחקים) לטפירים?
אחרי שישבתי עם צוות המטפלים של הטפירים, עברנו יחד על כל ההתנהגויות השונות שהטפירים, היונקים הגדולים ביותר בדרום אמריקה, עושים בטבע ואנחנו רוצים לעודד. הטפירים חיים ביערות סבוכים בקרבת נהרות. הם מאוד אוהבים להתרחץ במים, אך גם שכשוך בבריכת בוץ נחשב לפעילות מהנה במיוחד עבורם. הם יכולים לרוץ במהירות, הם שחיינים מעולים ואפילו מסוגלים לצלול. הם גם אוהבים להתמתח לגובה כדי להגיע למזון הממוקם בענפים גבוהים יותר, והם מאוד, מאוד מאוד אוהבים להתגרד. לאחר שמיפינו את ההתנהגויות השונות של הטפירים, ישבנו והכנו יחד רשימה של העשרות שונות ומגוונות, חלקן מסובכות יותר וחלקן פחות, שהטפירים יקבלו בכל יום בשבוע. יום אחד ההעשרות מתמקדות בחוש הריח של הטפירים, יום אחר בחיפוש מזון, ביום למחרת בעידוד מיומנות שונות ועוד. לדוגמה, בנינו יחד, צוות ההעשרות של גן החיות, מתקן גדול מאוד שממנו תולים פירות וירקות. הטפירים צריכים לתכנן איך הם יגיעו אל האוכל. כך איתור המזון הופך למעין משחק שמעודד אצלם התנהגויות שונות, שהם לא היו מביעים אם פשוט היינו מפזרים להם את האוכל בתצוגה.
כתיבה: מאיה ז'רמן
להמשך הכתבה ולעוד תוכן מרתק ומסקרן לילדים הצטרפו למגזין "מדע וטבע" בלחיצה כאן